Първанов: Правителството е заложник на външни интереси, различни от националните

Приемането на ангажимента за строеж на нов ядрен реактор в Козлодуй от „Уестингхаус“, на тъмно или на полутъмно, при положение, че „Белене“ е с две обиколки напред, показва не просто недалновидност, но идва да докаже, че правителството е заложник на външни, геостратегически интереси, които не съответстват на националните. Това коментира в Плевен лидерът на гражданското движение АБВ Георги Първанов, помолен за коментира намеренията и плановете за строеж на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“.  Първанов бе в Плевен за официалното откриване на поредния регионален офис на формацията.

Георги Първанов съобщи много интересни данни за някои финансови аспекти на плановете в ядрената енергетика. Президентът (2002-2012) каза, че според информацията, която има за сумата, необходима за изграждането на един реактор в „Козлодуй“, се оказва, че тя е малко повече от сумата за изграждането на два реактора в „Белене“.

Освен това – не е изненада, но беше потвърдено и официално, че България трябва да мисли къде да съхранява отработеното гориво. А това са проблеми, върху които не можем да не се замислим“, коментира Първанов. Той е на мнение, че няма нищо лошо да се работи успоредно и по двата проекта, но „Белене“ да не бъде спиран изкуствено.

Георги Първанов направи своебразна реклама и агитация за формацията АБВ.

Европейските избори ще покажат, че АБВ е най-перспективният нов политически проект в България, заяви Първанов. Той подчерта, че БВ не гледа на себе си като на еднодневка, а амбициите не се изчерпват с това да вкара двама, трима или четирима депутати в Европейския парламент. По думите на Първанов,никой няма съмнение, че „европейските избори са предмостие за следващия парламентарен вот, когато и да се проведе той.“

Георги Първанов коментира възможността евроизборите да катализират един или друг политически процес в държавата. Съдбата на правителството обаче е в ръцете на самото правителство, допълни той. „Ако те работят добре, ако те вдигат доверието в резултат на свои правилни управленски действия, правителството ще оцелее. Колко – не мога да прогнозирам“, коментира Първанов. Той обаче е категоричен, че доверието към държавното управление спада много рязко. “Доверието в българския парламент е на нива, близки до тези, които Народното събрание имаше през януари 1997 година. Не много високо е и доверието към правителството“, каза още той и допълни, че стават новина случаите, когато в парламента има кворум, а депутатите успяват да изпълнят поне част от планираните задачи. А по този начин се компрометира изобщо идеята за парламентаризъм, заяви Георги Първанов. Той отново акцентира върху идеята си за необходимостта от промяна на политическата система у нас, тъй като счита за изчерпана идеята за парламентаризъм. Темата за вариант президентска република трябва да бъде подложена на широка дискусия, смята той.  Георги Първанов е на мнение, че голяма част от българите разчитат на появата на нов политически модел с ясни отговорности.

„Не съм изненадан от това, че този Изборен кодекс не изглежда много по-различно от предшественика си“, коментира Георги Първанов. Според него очевиден факт е, че с избора на новата ЦИК се разпределя влиянието на парламентарните сили. А това означава, че професионализмът в тази дейност няма да е на ниво, коментира той. И допълни, че така рисковете за опорочаване на изборния процес се увеличават. Що се отнася до заложения преференциален вот, според Първанов той няма да доведе до нищо и е начин да се избяга от реалния мажоритарен вот. „Няма никакво съмнение, че партийните лидери искат да диктуват процесите, те да формират листите и така да държат в зависимост своите партии. Това е едно от най-порочните явления на съвременната българска политика“, коментира Георги Първанов. Той обясни позицията на АБВ: „Ние сме за реален мажоритарен вот, в рамките на смесена избирателна система – 50:50.“

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.