Георги Първанов: Външната ни политика е безхарактерна

Външната политика на България страда все повече от липсата на характер. Последствията от това са, че страната ни се поддава на различни външни влияния, което се възприема като сериозен знак за нестабилност от нашите международни партньори. Това заяви пред симпатизанти в Кюстендил президентът (2002 – 2012) и лидер на АБВ Георги Първанов. По думите му, едно от преките последствия от този начин на водене на външна политика е факта, че страната ни се превърна в удобния виновен за ЕС. Според Първанов, преките последствия се виждат ясно и от последните действия в ЕП, където се дискутират предложения за санкции срещу Русия, както и замразяването на „Южен поток“ – все мерки, които биха засегнали пряко хората и бизнеса на България
Георги Първанов за пореден път той изрази недоумение от крайната позиция, която водещи български политици и дипломати, в това число и представители на левицата, заемат спрямо Русия, особено като се вземе предвид, че Народното събрание продължава да излъчва неспособност дори да предприеме начални, но решителни стъпки за създаване на единна национална позиция по отношение на конфликта в Украйна.
Всички тези събития показват, че се нуждаем от нов подход във външната ни политика, посочи Първанов. Според него промяната трябва да започне от начина на работа на евродепутатите на България. Седемнайсетте души, които страната ни ще изпрати в ЕП, трябва да постигнат консенсус по няколко теми, за които да работят като един, като екип. Време е да подпишем документа на съгласието и да започнем истинска работа в защита на интересите на народа и държавата ни, заяви той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.