Първанов: АБВ има своите шансове на президентските избори

„За президентските избори, само ние от АБВ имаме поне трима кандидати, които биха могли да участват с успех, да не кажа, че биха могли да бъдат и победители”. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Денят започва” по БНТ. Попитан за шансовете АБВ да получи подкрепата и на другите леви формации, Първанов отговори, че партията не бърза да обяви свой кандидат, защото освен, че той би могъл да бъде атакуван много тежко и неприятно, това затваря вратите на преговорите. По думите на Първанов, коалиционната култура изисква предварително да се обсъдят нещата и тогава да се обявяват кандидатури.

На въпрос възможно ли е България да има ляв президент, Първанов отговори, че президентът не може да бъде нито ляв, нито десен

“Вижте, аз съм бил избран като председател на лявата БСП, но буквално от другия ден, и твърдя през десетте години на двата ми мандата, съм бил с амбицията, и съм го постигнал президент на всички български граждани. Но, със сигурност, ако 2001 година, когато левицата не беше кой знае колко по-добре успяхме да спечелим тези избори, със сигурност такава предпоставка, макар и хипотетично, има и сега”, изтъкна лидерът на АБВ.

Ще е грешка да се търсят леви или десни пътища към президентската институция, коментира още Георги Първанов, след което подчерта, че и в местната власт и в президентската институция е важно да има хора кадърни, способни, почтени, достойни.

“Хората искат да видят в своите управленци именно такива качества, а те от своя страна, разбира се, могат и трябва да провеждат и социална политика. Аз имах амбицията и в не малка степен съм постигнал идеята за социалния президент с много от своите действия”, заяви Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.