Първанов: АБВ не подкрепя част от промените в Конституцията

АБВ не подкрепя частта от предложенията за конституционни промени в която се предлага разделение на квотите на прокурорската колегия към ВСС на шест към шест. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Според него третата точка от предложенията за промяна на основния закон на страната е опит за вмешателство в работата на независимата прокуратура.

„Когато става дума за прокурорската колегия, ние смятаме, че политическото въздействие, възможността за блокиране на нейната работа е неприемливо и това не е само наше мнение. Това е и изразеното становище, за съжаление още не документирано, и на представителите на Веницианската комисия. Това е моята информация, че тяхната теза се доближава до нашата. Ако все пак искаме да има движение и то консенсусно със 180 гласа и повече дори, то тогава нека да се договорим и да приемем едно своеобразно становище, то не е задължително, но становище преди гласуването на самите конституционни промени в парламента, че по третия пункт ние ще търсим друго решение. Тoва е решение което смятам, че отпушва бързината на съдебния процес и създава условия за по- голяма справедливост.”

Първанов коментар и идеята за формиране на нов орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, заложена в бламирания законопроект, подготвен от Меглена Кунева и внесен от МС. Той припомни, че още по време на президентския си мандат е настоявал за създаването на такава институция, която обаче да бъде напълно независима като структура. „Комисията трябва да бъде равно отдалечена от другите институции, тя не може да бъде комисията на министър-председателя. Кой ще се наеме да гарантира почтеността на работата на един такъв орган, когато той се назначава от премиера. Нека да се избира от парламента, но със гласовете на две трети от депутатите, за да не се налагат партийни кандидати и да не се създават поръчкови органи“, категоричен бе лидерът на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.