Ще използваме австрийски опит за въвеждането на електронно правителство

България ще използва австрийския опит и в подобряването на електронните услуги и въвеждането на електронно правителство. Между двете страни вече има подписано споразумение за партньорство Това съобщиха президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер на съвместна пресконференция след срещата си на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава президентът Фишер е на официално посещение у нас.

Изтъкнато бе, че България и Австрия споделят обща позиция за нуждата от енергийна диверсификация в Европа. И двете държави подкрепят изграждането на газопровода „Южен поток“, което трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското законодателство и изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, беше подчертано и от Росен Плевнелиев и от Хайнц Фишер.

Българският държавен глава изрази надеждата си за коректен диалог на държавите-членки и новата Европейска комисия, която да даде разрешението си за продължаване на работата по проекта. В отговор на журналистически въпрос президентът призова за по-активно участие в преговорите с Европейската комисия и на представителите на руската страна за намирането на решение на спорните въпроси.

„Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е от стратегическо значение за България и ще свърже страната ни с алтернативни доставчици на природен газ“, отбеляза още президентът. Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще продължи да проучва акваторията на Черно море за осигуряването на допълнителни доставки на природен газ. Като основен приоритет на страната ни в енергетиката президентът отново посочи енергийната ефективност, която ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за намаляване на разходите на гражданите. „Австрия е световен лидер в тази сфера и нейният опит е от съществено значение за България“, отбеляза държавният глава.

Двамата президенти бяха единодушни, че икономическото сътрудничество между България и Австрия може да бъде надградено. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 1 млрд. евро годишно, а австрийските инвестиции за периода 1996-2013 г. достигат 6 млрд. евро.

Хайнц Фишер изрази подкрепата на Австрия за кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г.

Необходимостта от обща политика на Европейския съюз по отношение на бежанците и изработването на подход за справедливо разпределение на тежестта между държавите членки на Съюза, също е бил обсъден по време на срещата. Президентът Фишер беше категоричен, че ЕС не може да остави отделните държави да се справят сами с този труден въпрос.

Държавните глави на България и Австрия споделят обща позиция на подкрепа за процеса на разширяване на ЕС. „Страните-кандидатки са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от изграждането на регион на свързаност, просперитет, стабилност и сигурност, в който са гарантирани ценностите и принципите на ЕС“, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на “Дондуков” 2.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.