Миков: За всички нас празникът е двоен

На днешния голям ден Ви поздравявам с увереност, че за всички нас празникът е двоен – като европейци, но и като победители, които имат своя незаличим принос в събитията, превърнали Европа в най-свободния континент. Това пише председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес за Деня на Европа и Деня на Победата, публикуван във Фейсбук.

Ето и самото поздравление:
Уважаеми сънародници,

На днешния голям ден Ви поздравявам с увереност, че за всички нас празникът е двоен – като европейци, които без чувство за малоценност трябва все по-смело и със самочувствие да отстояват мястото си и ролята си на Стария континент, но и като победители, които имат своя незаличим принос в събитията, превърнали Европа в най-свободния континент.

Денят на Европа, посветен на мира и нейното обединение, и Денят на Победата, без който Европа нямаше да е такава, каквато я познаваме, са празници на единството, изградено върху здравата основа на общите ценности на европейската цивилизация.

Ценности като свобода и демокрация, справедливост и солидарност, пренесени и възприети и в други краища на света, защото се коренят в общочовешкия и общовалиден принцип на зачитане правата и интересите на другия, на грижа за общото благоденствие и добруване.

Гражданите на европейските страни и техните политически представители, независимо от какви събития са черпили основание и на какви символи са пожелали да отдадат значение, са се спрели на една и съща дата – 9 май, за да празнуват в името на своя континент. Дори само това е достатъчно основание да я отбележим заедно и като неделима общност. България няма нужда от още линии на разделение, каквито постоянно прокарват в обществото ни напоследък.

Ние, българите, имаме всички основания да празнуваме днес. Хиляди воини от Българската армия и български антифашисти платиха с кръвта си мястото на България сред победителите над хитлерофашизма, платиха скъпо, за да не плаща Родината им с нова национална катастрофа. Партизанското движение и Дравската епопея няма да забравим!

Празник имаме и като част от съвременна обединена Европа – един многонационален проект, омиротворил континент с бурна история, към който принадлежим географски и културно и който има за цел да даде на европейските народи обща перспектива за по-добро бъдеще, към каквото се стремим и ние. Не можем да забравим, че поискахме и се преборихме за мястото си в ЕС – цел, която ни обедини като нация и която, след като осъществихме, трябва да изпълним със съдържание. Защото Обединена Европа е още по-силна, когато и държавите, които обединява, са силни и участват равноправно във взимането и реализирането на решенията.

Затова нека днес да празнуваме Деня на Европа и Деня на Победата като неделим празник! Нещо повече – да не забравяме, че днес празнуваме Победата си като европейци!

Честит 9 май!

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.