Президентът почете 9 май във Военната академия

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на Военната академия “Г.С. Раковски” и присъства на церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български войни през Втората световна война.

Под руините, които остави най-опустошителната война в човешката история, се роди стремежът за мир и за тази Европа, към която и ние днес принадлежим, отбеляза в словото си президентът. Плевнелиев изтъкна, че българските войни са били част от победата над нацизма, участвайки в заключителната фаза на Втората световна война. 200 000 войници и офицери са участвали, от които 12 000 са трагично загинали и ние имаме повод за гордост от тяхната саможертва, посочи държавният глава.

След тържествения ритуал по полагане на урни в Алеята на славата държавният глава и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев сили присъства на панихида в параклиса на Военната академия “Г. С. Раковски”. Службата беше водена от Негово Светейшество Патриарх Неофит в памет на загиналите военнослужещи. На честванията във Военната академия присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ветерани от войната.

По-рано през деня президентът Плевнелиев поднесе венец пред Паметника на незнайния воин по повод 70-годишнината от Втората световна война. Вицепрезидентът Маргарита Попова, висши военни и военни ветерани присъстваха на церемонията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.