Миков отказа на Борисов съдействие за промени в Конституцията

Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков разговаряха рано тази сутрин в парламента за внесените промени в Конституцията във връзка със съдебната реформа и възможностите тези промени или част от тях да бъдат подкрепени. От съвместния брифинг на двамата лидери стана ясно, че не е постигнато разбирателство и социалистите остават на досегашната си позиция, т.е. няма да подкрепят изменения в Конституцията. По думите на Борисов лидерът на социалистите Михаил Миков аргументирано е защитил позицията на партията си.

„Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят”, заяви Борисов пред репротерите в парламента. Премиерът и лидер на ГЕРБ призна, че не е могъл да отговори на повечето от въпросите за съдебната реформа, които Михаил Миков му е задал, освен за кадровото израстване на съдиите и прокурорите.

„Основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес, справедливост, ние ги залагаме в следващите години”, посочи Бойко Борисов. И допълни, че мнозинството – такова, каквото е – ще положи всички усилия да направи тези промени, доколкото има сили за това.

“Нашата позиция относно конституционната реформа остава непроменена”, каза от своя страна Михаил Миков. По думите му премиерът е проявил разбиране относно реформата, но БСП няма да промени позицията и няма да подкрепи промените.

Веднага след срещата си Миков премиерът Борисов започна консултациите си с депутатите от БДЦ. Както вече бе коментирано, при вчерашните разговори между Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан, в които по-късно се включи и съпредседателят на РБ Радан Кънев, също не бе постигнат консенсус, най-вече заради неотстъпчивостта на Радан Кънев. По-късно се оказа, че неговата позиция не е била съгласувана с лидерите на останалите формации в РБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.