Миков: Това бяха най-мръсните избори след 1989 година

„Това бяха най-мръсните избори след 1989 г. Изборите от 25.10.2015 г. бяха безпрецедентна демонстрация на незачитане на гласа на хората. Не само чрез купуване на гласове, корпоративен вот или използването на други, явно вече остарели в динамиката на обществото технологии. Това, което се случи, беше чисто и просто нагла подмяна на гласовете на хората и манипулация на изборния резултат според исканията на една партия. Тази подмяна се извършва в общинските избирателни комисии, в които се пренаписват протоколите от секционните комисии според предварително анонсирани от социологически агенции резултати на партиите”.

Това заяви председателятна БСП и ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков от парламентарната трибуна. Според Миков за последните 25 години няма други избори, при които сървърите на ЦИК, ОИК, ГРАО и МВР да са недостъпни през целия ден. Той подчерта, че парадоксът е, че имаше референдум за електронно гласуване. „Няма други избори, при които да има толкова много недействителни бюлетини и толкова много сгрешени и непълни секционни протоколи – около 90% по признание на шефа на борда на Информационно обслужване. Толкова много, че буди подозрение”, каза още Миков. Той продължи, че няма други избори, при които масово да не се отчитат преференциите на кандидатите, независимо, че са отбелязвани такива в бюлетините. Миков изтъкна също така, че няма по-лошо обезпечени от техническа гледна точка и организация избори.

„Няма други избори, при които ЦИК да абдикира така и да откаже да обявява избирателната активност в изборния ден. И до днес няма данни за избирателната активност в страната, но има данни за това коя партия колко процента от гласовете печели на национално ниво. Това са абсурдите на „демократичните” избори у нас”, каза още лидерът на БСП. Той изтъкна, че избирателната активност не е производна на резултатите на партиите, а точно обратното – тези резултати се изчисляват на основата на избирателната активност.

Миков попита защо до днес ЦИК не е обявила край на изборния ден? За да не се наложи да даде данни за тази избирателна активност или защото е забравила в суматохата около нощния театър на Раковска? „На този фон никак не е чудно, че провеждането на втори тур в 1700 общини и населени места, вече се поставя под въпрос по отношение на възможността да бъдат осигурени и отпечатани бюлетините в срок за провеждане на втори тур така, както е определено в закона. Тази тревожна информация е изпратена и до НС и смятам, че всички парламентарни групи би трябвало да се отнесат към нея сериозно и да вземат отношение по този въпрос”, каза още Миков.

По думите му финалът на краха на демокрацията у нас би бил, ако вторият тур на тези избори не може да се проведе и осигури с достатъчно отпечатани бюлетини. Михаил Миков бе категоричен, че начинът, по който се управлява страната за последните години, е превърнал изборите от процес за определяне на политическо представителство по демократичен начин в съзнателно и целенасочено потъпкване на правата и свободите на хората, в купуване на човешко достойнство, в превръщане на 50 лева срещу мизерията в сделка със съвестта на българските граждани.

„Подмяната на вота, фалшификациите и манипулациите се превърнаха в норма на поведение. Всички видяха и разбират това. Защото хората все повече разбират, че нищо не зависи от тях. За тях изборите са тъжното зрелище, което се случи в зала “Армеец”, и водевилното празненство на Ценко Чоков в с. Галиче по случай началото на петия му мандат, което получи добро медийно отразяване. Дори по-добро от отразяването на редица политически инициативи със смисъл за българите”, допълни Миков.

Лидерът на БСП смята, че действията на управляващите представляват системно усилие да се подмени демократичният начин на управление на България и да се премине към авторитарен режим. По думите му това противоречи на Конституцията, според която България е парламентарна република, в която се извършват честни избори.

„Изчезването на демокрацията у нас застрашава гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани. Поради това, ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ призоваваме президента да свика Консултативен съвет по национална сигурност, на който да се обсъдят заплахите пред демокрацията в България, които следват непосредствено от процесите, за които говорих в настоящето изявление”, завърши лидерът на БСП Михаил Миков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.