Менда Стоянова: Става страшно без този заем, спираме да плащаме дълга

ГЕРБ и БСП остават на коренно противоположни позиции за увеличаването на външния дълг с 16 млрд. лева и необходимостта от спешна ратификация на внесения от правителството законопроект за дилърските действия по набирането на средствата.

Ако не се изтегли този външен дълг, за който спорим, става страшно. България трябва да спре плащанията си към кредиторите. Отделно да свие гласувания дефицита по отчет и след като икономиката не е във възход, свиването ще трябва да бъде в разходната част на бюджета. Това заяви в студиото на БНТ Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси. Депутатката от ГЕРБ допълни, че за трите години – 2015-та, 16-та и 17-та – падежите на старите задължения са в порядъка на 12 млрд. лева, т. е. от тези 8 млрд. евро нов дълг 6 млрд. евро ще отидат именно за рефинансиране на стари задължения.

Новият външен дълг, поискан от управляващите, не е необходим и е противозаконен, коментира в студиото на “Денят започва” председателят на БСП Михаил Миков. По негови данни през 2015-а и следващите две години плащанията по стари задължения са около 2,5 млрд. евро или около 5 млрд лева, а не 12 млрд, както твърди Менда Стоянова. Миков бе категоричен, че няма ясна обосновка за необходимостта от тези 16 млрд нов дълг и са необходими доказателства за твърденията на ГЕРБ.

Смятам, че 16 млрд, създават риск от дългова спирала за страната. Начина по който се случи внасянето на законопроекта създава недоверие и в управляващото мнозинство, допълни Михаил Миков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.