Миков: Това са пазарлъци за разместване и овладяване на позиции в съдебната власт

БСП се оттегля от обсъждането в председателския съвет на Народното събрание на възможните промени в Конституцията, които да бъдат гласувани в петък. Това бе обявено от Михаил Миков и Янаки Стоилов на брифинг в кулоарите на парламента.

„Сегашната ситуация придобива леко комичен оттенък, превърнала се в разбирането за юнашката чест”, заяви Михаил Миков пред журналисти в парламента. По неговите думи тези дни е станало ясно, че подписалите се за внасяне на конституционния проект са се отнесли несериозно, когато са поставяли подписите си.

„В момента се обсъжда проект, който е около 2/3 по-различен от това, което беше внесено и трябва утре да се представи в пленарна зала. Явно е, че сме били прави, когато преди време заявихме, че единствената цел е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт”, припомни Миков. Той обясни, че е останала само тази сърцевина от конституционния проект, която потвърждава предварителната прогноза на БСП.

„Аритметичният подход показа само едно – промените в Конституцията от ясно набелязана цел с определени прогнозируеми последици, се превърнаха в събиране на гласове. Това подрива конституционните устои и авторитета на НС”, каза още Миков. Според него промените и реформите в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, взаимни обвинения и заплахи, закани и решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо, не е в прогресивната част на човечеството. Той е на мнение, че това е подход, който не може да даде никакъв резултат.

“Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не пазар. Твоите 20 гласа за какво ще дадеш и се драска в тефтерчето. Минаваш през другия кабинет – а твоите 15? Накрая се получава прасе с крака на пиле”- онагледи ситуацията Миков.

Практически същата позиция защити и Янаки Стоилов.

„Впечатлението ни е, че разговорите са сведени до конституционна аритметика, до два проблема –– как да се разпределят квотите във ВСС и как да се съберат необходимите гласове за внасяне на конституционен проект”, заяви зам.-председателят на БСП. Според Стоилов него в същото време текат сепаративни консултации.

„За нас отслабва ролята на председателския съвет и ролята на различните участници в него. Начинът, по който продължават разговорите за промените, вече се отразява отрицателно не само на авторитета на мнозинството, но и на целия парламент”, каза още депутатът. Стоилов е на мнение, че зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а единствено се прави опит за преразпределяне и прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт, както и в конструиране на мнозинството”.

Според Миков, утре може да не се стигне до обсъждане на законопроекта за промени в конституцията. Той посочи и една от слабите му страни – разделянето на ВСС. Лидерът на БСП даде пример със сегашния състав на съвета, в който по-голямата част от членовете са били в един или друг момент съдии. „Сотир Цацаров след като над 20 години е бил съдия и 2-3 години – прокурор – него в коя квота ще го сложите”, попита Миков.

“Оформят се различни модули в мнозинството, които изглежда, че водещата партия няма как да сглоби. Независимо от това дали утре ще се съберат или не подписи за внасяне на нова вариация на проекта за промени в Конституцията, една работа като започне безпринципно така и завършва”, отбеляза на свой ред Янаки Стоилов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.