“Зелените”: КТБ трябва да бъде оставена да фалира

КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ – да подаде оставка. Това се посочва в разпространената днес декларация на ПП „Зелените“. Документът съдържа и предлаганите от партията 4 стъпки за излизане от създалата се ситуация.

Ето и пълният текст на позицията на “Зелените”:

Вчера с унищожителна сила стана очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години. Заради това усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и, че целта им е чрез прокарването на законова поправка „за спасяването на Вежди Рашидов“, да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг.

Искаме да подчертаем, че бомбата КТБ само избухна през последните седмици, но фитилът й беше подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансираха КТБ с парите на държавните компании и те бяха раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица.

Зелените настояваме за следните мерки за решаване на сегашната криза и своевременно предотвратяване на бъдещи кризи:

1.КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени.
2.Да се осъществи проверка от одитори на всички останали „гнили ябълки“ в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити.
3.Цялото ръководство на БНБ да подаде оставка и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ.
4.България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз.

Зелените считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността. Приемането на закони в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело само до задълбочаване кризата на държавността, завършва декларацията на партията.

Свързани публикации

3 Comments

  1. А Вие кога ще фалирате “зелени” бенджамини?

  2. И аз съм съгласен напълно със зелените в случая !

  3. Съгласен съм със зелените за оставката на шефовете на БНБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.