Дянков призна за проблеми в банковата система през 2006-а и 2008-а година

„Сметката тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ бившият финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. На въпрос дали бившият управител на БНБ Иван Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков заяви, че видимо не я е заслужавал – особено на фона на случилото се с КТБ – а още по-малко е редно да се крие колко точно е получавал бившият гуверньор на Централната банка.

„Определено не си ги заслужи. И преди фалита на банката (КТБ) миналата година имаше проблеми – през 2006 и 2008 година”, заяви Симеон Дянков. По думите му още през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

„Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи втори мандат”, заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров я е получил в парламента, а не в правителството.

„Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ”, обясни Дянков. Бившият финансов министър критикува и преизбирането на двама от тримата подуправители на БНБ по предложение на новия управител на банката. По думите на Дянков, „поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам са заради немарливостта на Иван Искров”, коментира бившият финансов министър.

Според Дянков Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри.

Бившият финансов министър заяви още, че общо 72% от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години са от бившата Държавна сигурност.

“България все още е единствената държава, в която няма забрана за това сътрудници на Държавна сигурност да заемат ключови позиции“, допълни Дянков. Той не скри подозренията си, че политиката в България продължава да е под властта на тези хора и те влияят постоянно на събитията в страната. Дянков каза още, че Бойко Борисов не е пряко зависим от бившите тайни служби, но косвено е повлиян от натиска на лидерите на АБВ и ДПС, които, са свързани с бившата ДС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.