Марин Марковски: В Белград Цв. Василев трудно ще докаже, че е репресиран у нас

Банкерът Цветан Василев трудно ще докаже пред съда в Сърбия, че е преследван политически у нас и е жертва на репресии. Това коментира по Нова ТВ видният адвокат Марин Марковски в отговор на въпрос дали е възможно банкера да избегне екстрадиция.

“Тази процедура вече е започнала. Документите от прокуратурата са изпратени. Тези документи ще стигнат в съда, Цветан Василев ще влезе в съдебната зала с адвоката си и там те ще направят исканията си – ще търсят ли политическо убежище или не”, обясни юристът.

Той допълни, че пред съда трябва да бъдат представени доказателства, че банкерът е заплашван у нас и е гонен политически. „Това може да стане например с писмени доказателства”, обясни още Марковски. По думите му, sms-ите, които Василев е получавал, не могат да бъдат доказателство в съда.

“Такова нещо се доказва много трудно, защото трябва житейския път на такъв човек, който е репресиран, да е свързан с политически партии, с борби, с неговото стоене в опозиция”, каза още Марин Марковски, който в момента е сред адвокатите на експремиера Бойко Борисов.

Марковски обаче е на мнение, че и обвиненията срещу Цветан Василев са много трудни за доказване, особено преди да излязат резултатите от одита на КТБ.

“Цветан Василев е привлечен като съучастник, подбудител и помагач в присвояване в големи размери. Тази фигура – подбудител и помагач, е много трудна за доказване”, коментира Марковски. По думите му обаче няма престъпление, което да не може да бъде доказано, защото има следи.

В студиото на Нова ТВ бе и журналистката от радио К2 Илиана Беновска. Според нея казусът КТБ и Цветан Василев ще е едно доказателство за това дали има върховенство на закона и равенство пред закона.

“Ако има върховенство на закона ще се разгледа етимологията на банката – по каква причина се наливаха пари в нея от всички правителства до сега, по какви критерии, защо БНБ не е упражнявала контрол и още много въпроси. Ако не разследваме тези казуси, ще превърнем Цветан Василев в изкупителна жертва”, каза Беновска.

Тя разказа как на пресконференция е питала принципала на БНБ Иван Искров дали се е возил на самолета на Василев, а той е отказал да отговори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.