Експерти: БНБ действа навреме и правилно спрямо КТБ

Докладът на Alix Partners за КТБ вече е публикуван в превод на български

БНБ действа навреме и правилно спрямо КТБ, коментираха по Нова тв финансовите експерти проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата, и Стефан Софиянски, бивш служебен премиер и екскмет на София.

КТБ не е във фалит, изтъкна проф. Валери Димитров. Стефан Софиянски на свой ред добави, че
ръководството на БНБ прие правилна и навременна стратегия.

“КТБ затвори донякъде по собствено желание заради ликвидна криза. В последните седмици банката беше подложена на сериозни медийни атаки, на проверки от прокуратурата. В такава ситуация намесата на БНБ беше задължителна”. Това коментира пред bTv Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България. Той припомни, че КТБ имаше много голям растеж за няколко години и от една малка банка се превърна в четвъртата-петата най-голяма банка в България. По думите на Хампарцумян, нормално е да има в един момент една криза на растежа на банката.

Влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани от държавата и от ЕС, така че вложителите не бива да се притесняват. До един месец банката ще отвори отново врати и клиентите ще могат да преценят дали да продължат средствата си в КТБ, обясни банкерът.

Аз не мисля, че финансовата стабилност в страната е съсипана, но търговския спор между двама силни играчи като Делян Пеевски и Цветан Василев със сигурност създава определени напрежения сред бизнеса, заяви още Левон Хампарцумян.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.