Порожанов: При особен надзор няма как да се изплащат депозити

Оценката на КТБ трябва да приключи в началото на следващия месец. Виенски фонд има интерес да изготви оздравителен план за банката на базата на тази оценка. За мен това е най-добрият вариант”. Това заяви в предаването „Здравей, България” финансовият министър Румен Порожанов. Той обясни, че в момента режимът на особен надзор не предполага достъп до средствата на вложителите.

Що се отнася до наказателната процедура на ЕК, министър Порожанов обясни, че комисията е в информационен режим с българската държава и БНБ за това, доколко директивата от 2009 година е транспонирана правилно, така че да се предоставят средствата на вложителите максимално бързо, след като се разбере, че банката има ликвидни проблеми.

„Нашият закон предвижда особен случай на предоставяне на средствата – след обявяване на несъстоятелност и отнемането на лиценза. Това е фалит. Така е преценено преди 5 години. Тогава законът е изпратен в ЕК и не е имало проблем с него. Практиката обаче показва, че режим на особен надзор може да продължи доста дълго – 3 месеца плюс опция за удължаване с още 3”, обясни финансовият министър. По думите му това противоречи на директива, според която ако до 20 дни нямаш достъп до средствата си, това вече е проблем.

„Работим по закон, който да синхронизира българското законодателство с директивата”, заяви Порожанов.

Друг вариант за КТБ, освен опита за оздравяване, е отнемането на лиценза. Тогава Гаранционният фонд ще започне да се разплаща с вложителите в 20-дневен срок.
„Но на мен би ми се искало да има оздравителен план”, коментира министър Порожанов. „Ограничения в тегленето при варианта оздравяване на банката, ЕК не би допуснала. А планът със сигурност ще мине за одобрение през ЕК”.
Финансовият министър каза още, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага с по-малък ресурс от необходимите средства и обясни, че разликата ще бъде набрана чрез емисия, гарантирана от държавата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.