Меркел и Путин ще гледат на живо финала на Световното по футбол

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Русия ще наблюдават в неделя от ВИП-ложата на легендарния стадион “Маракана” финалната среща от Световното първенство по футбол между отборите на Германия и Аржентина. Предполага се, че Путин ще изгледа този мач наистина в женска компания, тъй като се очаква да присъства и президента на Бразилия Дилма Русеф. Засега се смята, че на “Маракана” няма да дойде поради заболяване президентът на Аржентина Кристина Фернадес, която вече се извина на Дилма Русеф за отсъствието си, но е възможно нещата да се променят в последния момент.

При успех на финала в неделя Германия ще се окичи с четвърта световна титла след спечелените през 1954, 1974 и 1990 година. На полуфинала немският отбор отстрани фаворита на букмейкърите и домакин – отбора на Бразилия – с разгромяващато 7 : 1, докато Аржентина се добра с мъка до финала след равенство 0 : 0 с Аржентина и изпълнение на дузпи. Аржентина е била на два пъти световен шампион по футбол – през 1978 и 1986 година, като при втората си титла, спечелена в Мексико, отстранява на финала именно отбора на Германия.

Ангела Меркел нерядко присъства на важни среща на националния отбор по футбол и понякога изразява радостта си много бурно, като същински запалянко. Канцлерът на Германия е убедена, че любимците й ще спечелят поредна световна титла.

През последния месец Ангела Меркел и Владимир Путин разговаряха най-малко 5 пъти по телефона заради кризата в Украйна. Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд провеждат изключително активна телефонна дипломация в опитите си да се постигне мирно урегулиране на конфликта в източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в Бразилия от Аржентина. Тя е спирка от латиноамериканската обиколка на стопанина на Кремъл, започнала с визита в Куба и изненадващо краткотрайно посещение в Никарагуа.

Всъщност финалът на световното първенство по футбол не е основната причина за посещението на Владимир Путин. В Бразилия президентът на Русия ще участва в срещата на лидерите на държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Очаква се държавните ръководители на страните от БРИКС да подпишат рамково споразумение за създаване на пул валутни резерви и Нова банка за развитие. Целта на пула е възможността за оказване на финансова подкрепа в случай на рязко съкращаване на златно-валутните резерви на който и да е от участниците. Обемът на пула е $100 милиарда и се образува от вноските на страните на БРИКС. От тях $41 милиарда дава Китай, по $18 милиарда дават Русия, Индия и Бразилия, ЮАР ще направи вноска от $5 милиарда.

Обемът помощи, които могат да бъдат предоставяни, се лимитира от сумата на вноската. Ако някоя страна се сблъска с проблеми от изтичане на капитали и изпитва натиск на валутния пазар, тя може да получи до 30% от своя дял наведнъж. Останалата помощ може да й бъде предоставена при наличието у нея на стабилизационна програма на Международния валутен фонд.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.