Вежди ще съди България, обвинява медии за краха на КТБ

Бившият министър на културата Вежди Рашидов ще съди България. Това обяви самият той в в предаването “Здравей, България” на Нова ТВ. Стана ясно, че той и около 300 други вложители в КТБ ще заведат дело срещу страната.

“Ще съдим държавата, защото тя не си е вършила работата. Заминавам за Монако, където ще се срещна с американския адвокат Ричард Шепърд. Ще разговарям с него да поеме делото срещу процент от иска”, обясни Рашидов.

Бившият министър обаче не уточни сумата по иска, тъй като всеки от ищците има различни суми, които са се съхранявали в банката.

Според закона държавата гарантира вложенията само до 100 хил. евро. Рашидов е сред хората, които има вложения в КТБ в размер, по-висок от гарантирания. Според редица публикации, депутатът от ГЕРБ има в банката около 2,5 млн, депозирани при годишна лихва от 11%.

Рашидов изтъкна, че, някои от хората, които ще заведат искове срещу държавата, имали вложения от по 60 млн. лв., сред тях имало и известни личности. Рашидов обаче отказа да посочи имената им заради банковата тайна.

“От държавата са нарушени закони в много клаузи. И до днес тя е пасивна”, допълни той.

“Сега има една опасност българските данъкоплатци два пъти да платят това нещо”, коментира още депутатът от ГЕРБ. Той е категоричен, че ако през септември банката не отвори, се очаква на улицата като безработни да излязат над 100 хил. души.

“Моята лична драма никога не съм я смесвал с политиката, която провежда Борисов. Той е длъжен да си стабилизира партията и да бъде държавник”, така Рашидов коментира позицията на лидера на ГЕРБ, че държавата трябва да гарантира само вложенията, които са по закон до 100 хил. евро.

Рашидов е категоричен, че срутването на КТБ е било медийна акция.

“Двама човека разклатиха националната сигурност. От дълго време насам тези медии не са медии, а са оръжия”, каза Рашидов и извади изрезки от вестници, като показа някои от заглавията: “Вежди върти бизнес с мъжа на Кунева”; “Синът на Вежди – ортак със жертва на “Наглите”.

“Драмата е, че прогониха и двете ми внучки и те повече няма да бъдат български данъкоплатци. Те отидоха заради тези медии на Терминал 2”, обясни Рашидов. Той се е мотивирал да съди държавата за това, че с неговите пари в КТБ са давани кредити, за да се финансират медии, които да пишат срещу него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.