Христо Михайловски: Много от кредиторите на КТБ няма да си върнат нищо

Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да получат парите си. На първо място, защото законът бе променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. И на второ място, защото във фирмите, взели кредити от КТБ, тече процес на изместване на активите им, на изпразване, така че да не остане нищо за изземване.

Това коментира в интервю за БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. Той акцентира върху промяната на закона, по силата на която в момента №1 на опашката за обезщетяване е Фондът за гарантиране на влоговете, който има да получава някъде около 3 млрд. 650 млн. Михайловски смята, че след Фонда идват някои от банките, дали стотици милиони на КТБ и чак след това са вложителите, които ще търсят частта от депозитите си над гарантираните от закона и вече изплатени 100 000 евро.

По думите на Михайловски, странно е, че в тази (временна анкетна) комисия за КТБ, която беше направена в парламента, и в нейния доклад, никъде не се казва нищо за кредитополучателите, никъде няма информация за фирмите и лицата, взели огромни кредити от банката.

“Проблемът е, че много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента, по моя информация, тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата. Така с всеки изминал ден, с вяска изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява. Това е един въпрос, на който няма отговор”, казва Михайловски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.