Европарламентът свали имунитета на Станишев

На свое заседание в Страсбург днес Европейският парламент гласува решение за свалянето на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев. От офиса на Станишев уточняват, че това е станало по ускорена процедура, приложена по изрично негово настояване, изпратено до членовете на парламентарната комисия по правни въпроси.

През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска за пореден път имунитета на Станишев – в случая вече от Европейския парламент. Причината е, че срещу бившия лидер на БСП се води дело за загуба на седем документа, съдържащи класифицирана информация, в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г., когато заема поста министър-председател., тъй като срещу него се води дело за загубени секретни документи у нас.

На заседание на парламентарната комисия в понеделник Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той е добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба, но е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

В коментар за днешното решение на Европейския парламент Станишев обяснява, че е поискал ускорена процедура, защото смята, че не е редно ЕП да става терен за развихряне на „нашенски“ политически страсти.

„Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции; в България е добре известно, че делото срещу мен е политическо“, коментира Станишев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.