БСП си приписа заслугите за успокояване на ситуацията с банките

БСП си приписа заслугите за успокояване на ситуацията с банките. А изявлението в този дух дойде от лидера на социалистите и президент на ПЕС Сергей Станишев, който пропусна днешната първа за новия Европейски парламент сесия, на която социалистът Мартин Шулц бе преизбран за председател на ЕП.

В последните дни имаше опит за политически сценарий, който желаеше да се възползва от внесената несигурност в обществото за банковата система, с политически цели, заяви Станишев на пресконференция в централата на БСП. Той изтъкна, че БСП винаги се е въздържала да говори по теми, които са чувствителни, защото е безотговорно към държавата, въпреки, че в ситуацията с някои банки е имало много спекулации и говорене, което е било вредно.

„Ние настоявахме и бяхме много активен, експертен и политически фактор, за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни. Това е важно постижение на БСП и това наше поведение ще продължи”, изтъкна Сергей Станишев. След което припомни, как от месеци някои говорят как държавата е банкрутирала, без да конкретизира имена на политици или формации. И завърши с това, че всички международни институции от ЕК, през МВФ, през независими агенции дават положителна оценка на финансовата стабилност на българската държава, доказателство за което е и емитираният при много изгодни условия нов външен дълг.

Станишев критикува неделните консултации при президента, другите участници в които не са обсъждали приоритетите на НС и изпълнителната власт в оставащото им време. По думите му, БСП ги е формулирала достатъчно ясно, “но другите се занимаваха с друго – с политически сценарии и игри”, което било за тяхна сметка.

Помолен да коментира защо е пропуснал днешната сесия на Европарламента, евродепутатът и президент на ПЕС отговори, че както и през предишните дни БСП следи внимателно ситуацията и играе важна и конструктивна роля за гарантиране на стабилността на държавата, което е по-важно в момента.

Станишев бе попитан, но на практика не коментира по същество решението на “Атака” да не влиза повече в пленарна зала до края на живота на това Народно събрание.

„Ние не можем да говорим от името на други политически сили. Очевидно е че политическата игра на повечето сили е водеща в тяхното поведение”, каза лидерът на БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.