ЕК дава още 89 млн. евро за справяне с миграционната криза

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент гласува коригиращ бюджет 05/2015, с който Европейската комисия (ЕК) отпуска допълнителни 89 млн. евро за справяне с миграционната криза в Европа. 50 млн. евро от сумата ще бъдат предоставени на държавите-членки чрез Фонда “Убежище, миграция и интеграция” с цел подкрепа при приема на бежанци и за изпълнението на предложения доброволен проект за презаселване.

В свое общо предложение за изменение, прието с голямо мнозинство, българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Мария Габриел настояват средствата да бъдат използвани в подкрепа на държавите-членки, които са външна граница на ЕС и които изпитват силен миграционен натиск, каквато е България. Освен това двамата български евродепутати настояват парите за справянето с миграционната криза да бъдат по-предсказуеми, а не да зависят от волята от държавите-членки. Тази тяхна позиция е в синхрон с призива на Комисията по правосъдие и вътрешни работи бюджетът за следващата година да бъде определян в зависимост от конкретните нужди на всяка държава-членка.
“Одобрявайки допълнителните 8 млн. евро, Европейският парламент препотвърди своята политическа подкрепа и солидарност с държавите-членки по европейската граница като България. Тези средства ще помогнат на страната ни да прилага европейското законодателство за прием на бежанци, особено имайки предвид очакванията на Държавната агенция за бежанците за нова бежанска вълна през лятото”, заяви Емил Радев от ГЕРБ.
Мария Габриел (ГЕРБ) коментира от своя страна: “Европейската комисия трябва да разполага с достатъчно и предвидими средства за справяне с миграционната криза, за да може да оказва незабавно подкрепа на държавите, които се нуждаят от нея. Това ще улесни процеса на предоставяне на допълнително финансиране, ако държавите-членки по европейската граница като България изпитат силен бежански наплив и имат спешна нужда от европейска финансова подкрепа.”
Коригиращият бюджет трябва да бъде приет и в Комисията по бюджет преди да бъде окончателно одобрен от целия Европейски парламент, като това се очаква да стане до средата на месец юли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.