Станишев призовава за безусловна подкрепа на левите кандидати на балотажа

Президентът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев се обърна с послание към левите избиратели в страната, в което призовава за безусловна подкрепа за левите кандидати на балотажа на местните избори.

Станишев изтъква в обръщението си, че е обезпокоен от концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел в страната, доминиран от партия-хегемон. По думите на президента на ПЕС, създаващият се монопол в управлението е сигурна заплаха за демокрацията и разяжда нейните устои, а левицата е застрашена да загуби важни позиции по места.

Подкрепата на левите партии за леви кандидати не е нищо по-различно от белег за лява идентичност, за споделяне на общи принципи и ценности, каквито има между партиите от левицата в Европа. Другото би било обикновен пазарлък и не е нито морално, нито принципно, пише Станишев и допълва: Призовавам на балотажа БСП и другите леви партии (АБВ, Движение 21, Българска пролет и др.), да подкрепят представители на всяка една демократична политическа сила срещу кандидати на ГЕРБ.

През 2013 г. левицата в България преживя тежко разделение и това нанесе огромна рана на нейните привърженици. Демотивира много от левите избиратели изобщо да гласуват. Тази рана не се зараснала, но трябва да намерим сили в себе си и да прекрачим линиите на разделение. Не можем да вървим напред, обърнати с лице към миналото, изтъква президентът на ПЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.