Станишев: В случая с ЕРП-та трябва да защитим потребителите и държавата

„Ситуацията в НЕК е трудна и с нея се сблъскахме още от началото на управлението ни. Това, което прави много последователно министерството и ръководството на БЕХ и НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, защото трябва да бъдат защити интересите и на държавата, и на потребителите”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията. По думите му с направените промени в Закона за енергетиката се е дала възможност ДКЕВР да взима решения, които са от полза за гражданите.
„Искам да припомня, за да не бъдем късопаметни и да си затваряме очите, че по време на управлението на ГЕРБ бяха разрешени 1000 мегавата зелена енергия, които нарушиха енергийния баланс в страната ни и натовариха домакинствата и бизнеса”, подчерта Сергей Станишев. Той обясни, че през 2012г. при срок до 2020 г. България е изпълнила своите ангажименти по отношение на възобновяемата електроенергия, а цената за това предсрочно натоварване я плащаме всички ние.
„Поради тези причини се предприеха мерки в защита на гражданите. Затова подкрепям усилията и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, и тези на НЕК по отношение на ЕРП-тата. Въпросното задължение от над 300 млн. лв. дължими към НЕК от трите дружества, считам че трябва да бъде изплатено. И съм убеден, че ДКЕВР ще действа принципно и на база на закона, както принципно трябва да действат и въпросните дружества”, каза още Сергей Станишев.
На въпрос, свързан със ситуацията в Украйна, лидерът на БСП заяви, че още утре ще бъде предложен за разглеждане в парламента проект на декларация за събитията там.
Според него позицията ни трябва да бъде в рамките на европейската, като в същото време се съобразим и с нюансите от гледна точка на националните ни интереси. „Не бива да забравяме наличието на 250 000 етнически българи в Украйна, чиито интереси са важни за нас. Те трябва да почувстват българската защита в политически и дипломатически план, най-малко. От друга страна, ние трябва да се съобразим и с нашата икономическа свързаност с Русия по отношение на търговията и най-вече във връзка с доставките на енергоносители”, посочи Станишев.
„Ние ще работим и ще подкрепим гласа на разума, на диалога и на намиране на политическо решение на кризата, което да стабилизира региона, защото от дестабилизацията му, България най-малко се интересува”, заключи лидерът на БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.