ВВС на Русия бомбардираха позиции на Ислямска държава

Буквално часове след като горната камара на парламента в Москва – Съветът на федерацията – разреши на президента Путин да използва руските ВВС в Сирия, бяха извършени и първите въздушни удари. Русия е уведомила САЩ за започващите нападения с един час предизвестие, съобщи Ройтерс.

Руски самолети бомбардираха позиции на джихадистката групировка “Ислямска държава” (ИД) недалеч от град Хомс, съобщиха американски военни, цитирани от Си Ен Ен. Съобщението бе потвърдено и от Москва.

Самолети на въздушно-космическите сили на Русия в сряда пристъпиха към нанасянето на удари по позиции на забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ на територията на Сирия, съобщи на брифинг говорителят на руското Министерство на отбраната генерал- майор Игор Конашенков, предаде ТАСС. – „В съответствие с решение на върховния главнокомандващ Въоръжените сили на Русия Владимир Путин самолети на руските въздушно-космическите сили днес започнаха въздушна операция с нанасяне на прецизни удари по наземни цели на терористите от групировката „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу информира колегите си от ОДКБ, че в хода на операцията в Сирия руските самолети нанасят удари по военна техника, свързочни центрове, транспортни средства, складове с оръжия, боеприпаси и ГСМ на терористите“, се казва в съобщението.

Москва официално поиска американски самолети да не навлизат в сирийското въздушно пространство, докато се провеждат руски мисии срещу “Ислямска държава”. САЩ обявиха, че няма да се съобразят с това искане. “Така картината в Сирия допълнително се усложнява. Различни източници потвърждават, че в момента се извършават въздушни удари както от руски самолети, така и от водената от САЩ коалиция”, коментира Ройтерс.

Световните агенции съобщават, че най-малко 27 души са били убити при въздушни удари на сирийския режим в западната провинция Хомс, насочени срещу умерени бунтовнически групировки, подкрепяни от САЩ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.