Путин реабилитира малцинствата, пострадали при Сталин

Президентът на Руската федераця Владимир Путин подписа указ за реабилитиране на кримските татари и други малцинства, пострадали при репресиите по време на управлението на Йосиф Сталин, съобщиха руски електронни медии. Путин съобщи за указа, откривайки заседание на Държавния съвет.
“Използвам случая да ви информирам, че подписах указ за реабилитиране на кримско-татарското население на Крим, на арменското население, на немците и гърците – всички, които са пострадали по време на Сталиновите репресии”, каза президентът на Руската федерация, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Путин съобщи още по време на пряката линия с него миналата седмица, че подготвя такъв указ. Той отбеляза тогава, че руското правителство трябва да направи всичко възможно за възстановяване на законните права и интереси на кримско-татарския народ.
Членовете на наброяващото около 300 хиляди души мюсюлманско татарско малцинство, съставляващо около 15 на сто от населението на Крим, се обявиха против анексирането на полуострова миналия месец, припомня Ройтерс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.