Русия и САЩ се разбраха за безопасността на полетите над Сирия

Представители на Русия и САЩ подписаха във вторник меморандум за избягване на инциденти между самолети на двете страни в небето над Сирия. Документът съдържа редица правила и ограничения за избягване на инциденти между руски и американски самолети, извършващи в различните операции въздушни удари срещу джихадистката групировка “Ислямска държава” в Сирия. В меморандума има предписания, които трябва да изпълняват екипажите на бойните самолети, летящи над Сирия и се предвижда установяване на наземна комуникационна линия.

След влизането в сила на това споразумението с чисто военно-технически характер ще бъдат задействани 24-часови канали за оперативна връзка “между съответните органи за военно управление на Русия и САЩ, ще бъде определен механизъм за взаимодействие, включително за оказване на взаимна помощ при кризисни ситуации”.

Според CNN американските бойни пилоти са били инструктирани да не реагират при никакви действия на руската авиация в Сирия. Говорителят на Пентагона Питър Кук каза, че сред съпътстващите меморандума протоколи за сигурност, има и такива за поддържане на безопасна дистанция между самолетите на двете страни, но не даде повече подробности.

Пълният текст на меморандума няма да бъде публикуван по искане на Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.