САЩ блокират сметки на руски и кримски граждани

Властите в САЩ ще наложат визови ограничения и ще замразят сметките на руски граждани и жители на Крим, които според тях “застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, предадоха световните агенции. Президентът Барак Обама е подписал заповед за санкции срещу “лица и организации, отговорни за действия, подкопаващи демократичните процеси или институциите на Украйна”.

Замразени ще бъдат сметките на “лица, които са пряко замесени в дестабилизирането на Украйна, включително във военната намеса в Крим”, посочва Франс прес. В съобщение на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се посочва, че това е “най-гъвкавият възможен инструмент” и може да бъдат предприети “следващи стъпки”, ако ситуацията се влоши. Решението за визови ограничения е свързано с американската политика да се отказват разрешителни за влизане и престой в САЩ на лица, замесени в нарушаване на човешките права по време на протестите в Украйна.

Европейският съюз замрази днес авоарите на 18 граждани на Украйна, сред които са бившият президент Виктор Янукович, големият му син и експремирът Азаров. Тази стъпка е в изпълнение на решенията, взети на заседанието на Съвета на външните министри, проведено на 3 март. Тогава първите дипломати на страните от ЕС решиха да бъдат наложени санкции, включващи замразяването на незаконно присвоени от Украйна държавни средства и тяхното връщане на страната.

По-рано Австрия замрази сметките на 18 украински граждани, съпричастни към насилието над протестиращи в Киев и заподозрени в корупция и нарушаване на човешките права. Искането за тази стъпка бе на украинските власти, а сред лицата със замразени сметки отново са Виктор и Александър Янукович.

На 28 февруари подобна стъпка предприеха и властите в Швейцария. Става дума за 20 украински граждани, сред които освен Янукович и сина му е и бившият премиер на Украйна Николай Азаров както и бившият шеф на президентската администрация Андрей Клюев.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.