Евг. Дайнов: Европа и Америка показват сбърканост на приоритети

Европа и Америка показват „сбърканост на приоритетите”, която ги вкарва от криза в криза и подканва руския президент да ги провокира. Освен това в момента Барак Обама е в слаба позиция, защото в е в края на последния си мандат и се опитва да не завещава кризи на приемника си. Това коментира в студиото на bTv политологът проф. Евгений Дайнов. По думите на Дайнов има съществена разлика между вижданията за външната политика на Запад и в Москва – западните политици откриват и решават последователно проблемите, докато руските използват термина „увязка” (координация) т.е. за тях всичко е свързано. Според него така в Сирия се преплитат също сюжетът с Украйна и желанието Русия да покаже качествата на оръжието си.

Евгений Дайнов призова всички замесени в близкоизточния конфликт да се съберат и да стигнат до общо решение. „Не стига, че е сложно, но и всеки нов намесващ се усложнява нещата”, посочи той и даде пример с Турция, която също обстрелва цели в Сирия. И тя, както Русия, твърди че удря джихадистите, макар и в двата случая да има данни, че приоритетни са други групировки – съответно кюрдите и по-умерената опозиция.
Според политолога, „играта” на Владимир Путин с руската военна кампания в Сирия не е толкова за решаването на конкретния проблем, колкото е опит за излизане от изолацията, в която попадна след събитията в Украйна, защото „има шанс да заговорят с него като с равен, не като с някой, който отнема парчета от други държави”.

В коментар на съобщенията за навлизането на руски самолети в турското въздушно пространство, Дайнов посочи, че не вярва „Путин толкова глупаво да си изиграе картите с въздушни провокации”, при положение, че целта му е да бъде отново сред тези, които решават важните въпроси по света.

Евгений Дайнов коментира и предстоящите на 25 октомври местни избори. Политологът прогнозира, че на местните избори „всички ще обявят, че са победители, освен БСП, които очаквам доста грозно да се издънят”.

Той изрази надежда, че в поне една от силно феодализираните общини, населението ще покаже, че не се състои от „крепостни селяни”. По думите му „бетониращите морето и планините общини са феодализирани”.

Според него след изборите ще има огромен натиск от ДПС за повече власт, защото хората на Лютви Местан ще излязат като втора политическа сила. По думите му „разбирателството в името на Отечеството” ще е за сметка на Реформаторския блок.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.