Посланикът на САЩ Марси Рийс: Окупацията на Крим е незаконна и неприемлива

Окупацията на Крим е незаконна и неприемлива. В отговор предприехме редица мерки. Всяко следващо нагнетяване на напрежението или военни действия също ще предизвикат ответна реакция. Това заяви в предаването „Събота 150“ на БНР американският посланик у нас Марси Рийс. По думите й винаги има последствия от една международна изолация. Г-жа Рийс е категорична, че САЩ наистина се стремят към дипломатическо решение на тази криза и няма съмнение, че всички искат това. По думите на посланика на САЩ, бихме желали руските войски да се изтеглят от Крим, да има деескалация на напрежението и бихме искали да видим как украинците сами градят бъдещето си, без заплахи на тяхната граница и без вътрешни хора, които разпалват напрежение и трудности.
Основните въпроси в кризата до момента бяха свързани с реакцията на международната общност относно референдума в Крим и суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук всичките ни позиции се припокриват с тази на България, казва посланик Рийс. Според нея заплахата от тежки икономически санкции не е блъф.
Колкото до санкциите – досега имахме един кръг от санкции и много се обсъжда какво би станало, ако кризата се задълбочи. Мисля, че е важно да държим тази възможност отворена, защото шансът за постигане на добро дипломатическо решение зависи от твърдостта и единството на международната общност. Трябва да има дискусии за санкциите, за споделената отговорност за тяхното прилагане и затова как да ги приложим интелигентно. Каквото и да правим, то трябва да уязви Русия, а не вас, каза Марси Рийс пред БНР.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Това за ок-упа-ци-ята е тъжно. Да зомбираш тези, които си зомбирал от 1947 насам, е лесно. Но защо Го причинявате на Нас. Изтривате всичко хубаво, което имаме в главите си за АСЩ. Има събития, които са белязани. Не можем да ги заобиколим, трябва да минем през тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.