Брюксел и Москва с различни оценки за плана на Порошенко

Европейският съюз и властите в Москва се разминаха в оценките си за мирния план за овладяване на кризата в Украйна, обявен вчера от новоизбрания президент Петро Порошенко. Брюксел подкрепи плана от 14 точки и обявеното едностранно прекратяване на огъня, а от Кремъл го оприличиха на ултиматум.

Призоваваме Москва да подкрепи мирния план на украинския президент Петро Порошенко, заяви върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън.

“Приветстваме обявеното от президента Порошенко прекратяване на огъня и плана му от 15 пункта за мирно урегулиране на кризата на изток в Украйна. Високо оценяваме усилията на Порошенко и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност”, се казва в изявление на Аштън, цитирано от bTv. по думите на Катрин Аштън, всички страни трябва да следват условията на мирния план и активно да подпомагат реализирането му.

Специално призоваваме Русия да използва цялото си влияние, за да бъде подкрепен плана публично и с конкретни действия, изтъкна върховният представител по външната политика на ЕС. Катрин Аштън обяви също, че външните министри на ЕС очакват в понеделник в Люксембург външния министър на Украйна Павел Климкин да представи подробно плана на президента Порошенко.

Мирния план на Порошенко обаче не се хареса на Москва, която подкрепя действията на проруските сепаратисти в югоизточна Украйна и негодува от антитерористичната операция срещу тях, която доведе до много жертви и от двете страни, както и до десетки хиляди бежанци от Украйна в Русия, най-вече от средите на рускоезичното население в засегнатите от бойните действия райони.

Пресслужбата на Кремъл обяви, че на първо четене предложенията на украинския президент приличали повече на ултиматум.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.