Пентагонът призна, че войната срещу “Ислямска държава” ще продължи с години

Борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава” ще отнеме години, призна говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби в коментар на въздушните удари над бази на джихадистите в Сирия. Според адмирала въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са намалили възможностите на джихадистите, но от друга страна те бързо се адаптират към промени.
“Групировката няма да бъде елиминирана в рамките на дни или месеци – това изиска сериозни усилия от страна на всички, които участват в коалицията. Ние смятаме, че тук говорим за години, каза Кърби, цитиран от БиБиСи.
По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства решителността на международната общност за борба със заплахата „Ислямска държава”, като призова САЩ и техните съюзници, започнали да нанасят въздушни удари по позициите на „Ислямска държава” в Сирия, да минимализират жертвите сред мирното население. На пресконференция в централата на световната организация, Бан Ки-мун настоя подобни действия да се извършват в съответствие с нормите на международното хуманитарно право.
„Искам да подчертая, че всички мерки трябва да отговарят на устава на ООН и на нормите на международното хуманитарни право”, каза генералният секретар на международната организация.
Оказа се, че на страната на джихадистите воюват и редица европейци.
Броят на европейците, които воюват в Сирия и Ирак на страната на джихадистите, в рамките на няколко месеца се е повишил до три хиляди души. Това заяви координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил дьо Кершов в интервю пред AFP.
Според Кершов, нарастването на броя на европейците, които се отправят към Сирия и Ирак, за да се включат в бойните действия, може да е свързан с това,че през юни терористичната групировка „Ислямска държава” провъзгласи халифат в редица региони на Ирак и Сирия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.