Европарламентът призовава Русия да изтегли военните си от Украйна

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои “военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна. Това се посочва в резолюцията, която бе приета на днешната сесия в Страсбург на Европейския парламент (ЕП). Допълва се, че ЕП определя руския “акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим”, като нарушение на международното право, а плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия – като незаконни.
Освен това евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха за сигурността на Европейския съюз.
Резолюцията определя присъствието на “незаконно пребиваващите” руски военни в Крим като “явно нарушение” на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции”.
Междувременно бе потвърдено, че подписването на политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС се подготвя приоритетно.
Работим интензивно, за да пристъпим към подпис “възможно най-скоро”. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Засега тя не потвърди дата за подписването на документа, попитана дали това може да се случи на предстоящото в понеделник заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
Във връзка с насрочения за 16 март референдум в Крим, Хансен допълни, че по-нататъшната позиция на ЕС ще бъде определена на заседанието на външните министри следващата седмица.
Не бихме спекулирали за позициите на министрите, заяви говорителят в отговор на въпрос дали референдумът ще представлява точка, след която няма връщане назад. Все пак говорителят на ЕК оцени развитието на ситуацията в Крим като неприемливо.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.