Великобритания с 5-годишна стратегия за борба с екстремизма

Британският премиер Дейвид Камерън днес изложи петгодишна стратегия за справяне с екстремизма във Великобритания, като се зарече да се заеме с отговорните за радикализирането на млади британски мюсюлмани и поиска повече съдействие от интернет-компаниите.

За справянето с, както той каза, “битката на нашето поколение”, Камерън очерта стратегия за борба с екстремизма, предназначена за спре разпространяването във Великобритания на радикалната идеология, пропагандирана от джихадистите от “Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Той изтъкна, че интернет-компаниите трябва да помагат повече в борбата срещу екстремизма, особено сред младежите.

“Когато става въпрос за нещо, което е в интерес на бизнеса им, те на драго сърце разработват технологии за проследяване какво харесваме и какво – не”, отбеляза Камерън без да назовава конкретни фирми.

“Когато обаче трябва да се направи необходимото в борбата с тероризма, често чуваме, че всичко е безкрайно трудно. Съжалявам, но мога да се съглася с това”, каза в реч премиерът.

Камерън се готви да разшири участието на Великобритания в борбата срещу ИД, мъчейки се да получи одобрението на парламента за предприемане на бомбардировки срещу джихадистите в Сирия.

Понастоящем Великобритания извършва въздушни удари само в съседен на Сирия Ирак.

Равнището на заплахата за националната сигурност във Великобритания в момента е повишено до предпоследна степен, което означава, че има голяма вероятност да бъде извършено терористично нападение.

Смята се, че около 700 британци са заминали за Сирия и Ирак да се бият в редовете на ИД и че някои от тях вече са се върнали.

Ключовата цел от представената днес стратегия, която ще бъде огласена в пълния си вид по-късно тази година, ще е справянето с възхода на т.нар. “доморасли” екстремисти.

“Трябва да се изправим пред трагична истина – че има хора родени и отрасли в тази страна, които всъщност не се идентифицират с Великобритания”, каза Камерън, като подчерта, че възприетите от ИД идеологии трябва да бъдат развенчани.

Британският премиер иска също да се вземат ефективни мерки след взрива от случаи на млади британци, напуснали семействата си, за да се присъединят към джихадистите от ИД, с които са контактували в социалните мрежи.

Правителството ще въведе схема, чрез която разтревожените родители да могат директно да поискат паспорта на детето им да бъде блокиран, за да се предотврати заминаването му, отбеляза Камерън.

Британският премиер каза също, че ще се преразгледат възможностите за подобряване на интеграцията в обществото на етническите малцинства.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.