В Русия е арестуван машинист, подготвящ терористичен акт

В Краснодарската област на Русия е арестуван влаков машинист, планирал терористичен акт и набиращ симпатизанти на групировката “Ислямска държава” в руската социална мрежа “В контакте”, съобщи ТАСС като се позовава на информация от пресцентъра на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Агентите на ФСБ са стигнали да този руски гражданин по време на операция, целяща разкриването на лица, вербуващи в интернет руснаци за въвличането им в терористична дейност. Допълва се, че под натиска на доказателствата, арестуваният машинист е признал за намерението си да заложи взривно устройство в електрическа мотриса по време на нейния престой в локомотивно депо в Краснодарска област. За целта машинистът се е свързал в интернет със свой познат – член на “Ислямска държава”, воюващ в Сирия, от когото е поискал инструкции за изработката на самоделно взривно устройство. След подготвяния терористичен акт машинистът е възнамерявал да замине за Сирия и да встъпи в редовете на “Ислямска държава”.

Неотдавна президентът на Русия Владимир Путин съобщи пред журналисти, че според различни източници в редовете на “Ислямска държава” се сражават между 5000 и 7000 руски граждани.

По официална информация, за деветте месеца на тази година агентите на ФСБ са предотвратили 20 терористични акта на руска територия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.