Русия обяви, че има ефикасно и преминало изпитания лекарство за ебола

Руско лекарство срещу хеморагичната треска, предизвиквана от вируса ебола е преминала успешно през всички медицински тестове и може да се пусне в употреба. В момента се очаква ваксината да бъде одобрена и от Световната здравна организация (СЗО), съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира здравният министър на Русия Вероника Скворцова. Тя изтъква, че руските здравни власти имат количества от медикамента и готовност да използват ваксината навсякъде, където е необходима.

До момента СЗО разреши използването на два експериментални медикамента – канадски и американски – които се прилагат най-вече върху медици, заболели от ебола.

Вирусът на ебола до момента е причинил смъртта на 1900 човека в Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Конго.
Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара (373 милиона евро) за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

В петък Европейският съюз обеща 140 милиона евро (181 милиона долара) в помощ на страните от Западна Африка, борещи се с епидемията от ебола. Средствата ще бъдат използвани за укрепване на здравните системи, обучение на здравни работници и финансиране на подвижни лаборатории в Сиера Леоне, Либерия, Нигерия и Гвинея.
“Положението става все по-лошо въпреки действията на хуманитарните организации и оказваната помощ от страна на международната общност. Ние трябва да обединим усилията си и да осигурим на засегнатите страни необходимото медицинско оборудване”, каза европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.