Горбачов: Още няма студена война между Русия и САЩ

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов смята, че все още не е налице студена война между Русия и Съединените щати, а само признаци за това, предаде РИА Новости. Същевременно, той изтъкна, че властите в Москва водят правилната политика.
„Студената война не е необходима. Тя би продължила десетилетия. Аз подкрепям идеята да се търси начин за излизане от тази необичайна ситуация”, каза Горбачов.
Той напомни, че по времето, когато е бил президент на СССР, е било трудно да се изменят отношенията със САЩ.
“Трудно беше и за нашите граждани. Но Америка е една велика страна, и ние трябва да имаме добри отношения с нея”, каза Горбачов.

Буквално преди дни директорът на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) Сергей Рогов коментира, че отношенията между Русия и Запада се намират в ниската си точка през последните 30 години, като между страните се оформя нова Студена война.

„Засега е само Студен свят“, конкретизира Рогов. Според него буквално повторение на предишната Студена война не може да има – няма противопоставяне на две системи, няма социалистически лагер, няма и биполярност. Но пък налице е, по думите на Рогов”, най-сериозната криза за последните 30 години.

В края на май тази година руският премиер Дмитрий Медведев коментира, че въвеждането на санкции за Русия от страна на САЩ говори за това, че американската администрация върви към нова Студена война.

Бавно, но сигурно се движим в посока на втора Студена война, която не е нужна на никого, подчерта Медведев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.