КРИБ сезира Цацаров за нарушения на ВЕИ-сектора

Подадохме в Прокуратурата сигнал, свързан с многобройни нарушения във ВЕИ сектора от всякакво естество. Тези нарушения водят до това таксата “Задължение към обществото” да бъде увеличавана постоянно и всички ние да я плащаме. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на НПРО с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде “Фокус”. Според Домусчиев още към края на 2009 г. заявените за присъединяване мощности са били в размер, който сочи преизпълнение на националната индикативна цел от 16 % съгласно директива 9/28 на ЕС.

Голяма част от становищата давани за присъединяване от НЕК са при липса на документи по Наредба 6 за присъединяване, а ЕРП-тата са присъединявали ВЕИ централи без съгласувателна процедура от НЕК.

Искаме американските централи да излязат на свободния пазар, нямаме намерение да плащаме 330 млн. лв. за политически грешки, каза още Кирил Домусчиев след срещата с Цацаров. – “Категорично става дума за корупция, защото със сигурност НЕК не си е защитавала интересите. Това няма от какво друго да произлиза и ще държим до последно тези договори да бъдат прекратени, тези централи да работят, както всички останали и както всички нас, да продават на свободния пазар продукта си”, заяви Домусичиев.

Председателят на КРИБ благодари на главния прокурор за незабавната реакция. “Те са запознати с проблемите, работят по сигнали и по темата. Срещнахме разбиране и познаване на темите”, подчерта Домусчиев. – “С главния прокурор се разбрахме, че ще бъде сезирана и административната прокуратура, за да може тя, констатирайки нарушения, да търси варианти за прекратяване на договорите или други действия, които биха довели до други промени в полза на държавата”, каза още Домусчиев.

Работодателите са категорични, че ще организират и участват в протести, ако цената на електроенергията за бизнеса не се върне на нивата от преди 1 август.
Домусчиев заяви, че последващи протестни действия ще зависят от това, което ще се свърши в Народното събрание и от разговорите с правителството.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.