Русия успешно изпробва междуконтинентална бойна ракета

Русия извърши успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета “РС-12М – Топол”, която е била изстреляна от полигона “Капустин Яр”, който се намира край Волгоград в Южна Русия, съобщи БНР. Медията цитира говорителят на Министерството на отбраната полковник Игор Егоров, според когото целта на пуска е да се провери работата на някои перспективни бойни компоненти на междуконтиненталните балистични ракети. Учебната бойна част на ракетата е поразила успешно условната цел на полигона “Сари-Шаган”  в Казахстан.

Според представител на Белия дом изпитанието е рутинно и САЩ и Русия се уведомяват взаимно за подобни действия в съответствие с ангажиментите си по Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Междуконтиненталната  ракета ” Топол” има 3 степени и се изстрелва от подвижна платформа. Стартовата й маса е 45 тона и е способна да поразява цели на разстояние 10 хиляди километра от мястото на изстрелването.

На снимката: Преди време вицепремиерът на Русия Николай Рогозин се пошегува в социалните мрежи, като прати на „другарите от НАТО“ картичка с Дядо Коледа и ракетна установка „Топол-М“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.