Вигенин: Управленската програма е механичен сбор от мерки

„В частта си за външната политика, програмата на правителството е един механичен сбор от идеи, в които няма никаква визия”. Това заяви в ефира на TV7 левият депутат и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Той подчерта, че в управленската програма изцяло отсъства това, че през есента на тази година България ще председателства комитета на министрите на Съвета на Европа, но пък като цел е посочено, че ще бъдем активен участник в процеса на взимане на решения в ЕС, а мярката да се постигне това – подготовка и изпращане на прессъобщения, организиране на брифинги и нова комуникационна стратегия.
„Как ще подобрим икономическите си отношения с Русия, като подпишем спогодба за културно сътрудничество ли?”, попита Вигенин. Той бе категоричен, че дефектите на програмната декларация, са мултиплицирани в тази програма и това управление явно ще работи „както му падне”, въпреки предварителни заявки. „Това само потвърждава нашето становище, че няма посока на държавата, а само механичен сбор от някакви мерки”, каза още той.
Кристиан Вигенин заяви, че правителството може и да завърши мандата си, особено като има резервни варианти – освен явната четворна коалиция, винаги има един партньор, който помага и седи в сянка. „Това са двойни подсигурявания на Борисов, които ще му дадат повече въздух в парламента, но и най-голямото мнозинство в Народното събрание не може да спаси правителство, което няма подкрепата на хората”, наблегна депутатът от левицата. Той подчерта, че социолозите явно са пропуснали, че това правителство стартира с по-малко подкрепа от кабинета на Пламен Орешарски, а опитът показва, че началната подкрепа винаги е най-силна и след това върви само надолу.

Кристиан Вигенин заяви, че въпросът с евентуалните местни коалиции с АБВ и други партии предстои да се обсъжда. Той припомни и че няма и официална покана от страна на АБВ, само едно телевизионно участие, от което са започнаха коментарите.
„Имаме формат „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Това е нашата коалиция, с която сме се явили на изборите. Разговаряме първо с нашите партньори, по целия кръг въпроси, свързани с местните избори”, коментира Вигенин. Той подчерта, че преобладаващото мнение в БСП е, че коалиция на национално ниво с АБВ няма как да има. Като основни причини за това социалистът посочи: АБВ претендира да е лява партия, но с политиките си показва, че не е, както и това, че е част от едно дясно управление.
„Някъде на местно ниво би било възможно да се подкрепи общ кандидат, но да се говори за общи листи, е неприемливо”, каза още представителят на левицата. Вигенин подчерта, че всичко ще стане ясно на конгреса на БСП, за който бе решено да се проведе в началото на април.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.