Вигенин: БСП не бива да влиза в управляваща коалиция

Коалициите БСП Лява България, АБВ и Реформаторският блок ще се отзоват на поканата на ГЕРБ за повторни политически консултации за съставяне на правителство, стана ясно от участието на техни представители в сутрешния блок на Нова ТВ. Практически сигурно е, че лидерите на Патриотичен фронт също ще участват във втория кръг консултации през тази седмица.

Кристиан Вигенин от БСП потвърди участието на представители на социалистите в нови разговори, като прогнозира, че те ще протекат “общо взето в рамките, очертани на първата среща”. Вигенин смята, че левицата не бива да влиза в коалиция с ГЕРБ и другите партии, поканени за консултации. На въпрос дали БСП би подкрепила правителство на ГЕРБ с участието на другите формации, с които ще се разговаря, Вигенин каза, че според него лично това излиза отвъд възможностите на една опозиция. По думите на бившия външен министър, по принцип БСП са готови да подкрепят важни въпроси, но не могат да отстъпят от ключови точки от своята политика.

Представителят на АБВ Емил Димитров-син също не се ангажира с отговор дали биха влезли в управленска коалиция с ГЕРБ, но потвърди, че формацията на Георги Първанов ще подкрепя предложения в пленарна зала, които са близки до техните виждания. Стана ясно, че на предстоящите разговори ще се яви именно председателят на коалицията АБВ.

От името на РБ говори бившият икономически министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, чието присъствие в преговорния екип Бойко Борисов оцени през миналата седмица като провокация. В тази връзка Трайков каза, че не вижда проблем в собственото си присъствие, но не било изключено да има ротации в преговорния екип на реформаторите.

Ние сме готови да продължим във всеки момент, тъй като сме стигнали до точка, където високото е преодоляно, каза Трайчо Трайков. Той огласи съгласието си с казаното от Борисов, че мерките и тезите в една управленска програма са свързани и с това кой може да ги осъществи.

Правителство на малцинството било то само от ГЕРБ или от ГЕРБ плюс още една партия, но също малцинство, не би било добре, смята Трайков.

Кристиян Вигенин отправи критика към АБВ като я упрекна, че не отстоява левите си позиции, за да се позиционира някъде във властта. Той потвърди, че БСП Лява България ще бъде сериозна опозиция, готова на диалог и компромиси, но не и на това да се пришие към едно безпринципно управление.

На свой ред Трайчо Трайков потвърди позицията на РБ, че реформаторите не биха влезли в коалиция с партиите, които са участвали или подкрепяли предишното правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.