Калфин: Проблемът не е в изключените, а в изключващите

Когато една партия започва да изключва водещите си фигури, това показва, че проблема не е в тях, а в тези които са взели решението за изключване. Сигурен съм, че голяма част от членовете на Националния съвет на БСП, които вчера гласуваха да поставят извън социалистическата партия част от съпричастните към АБВ нейни членове, след време ще осъзнаят, че това е било голяма грешка. Това заяви в ефира на радио К2 евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия евровот Ивайло Калфин.

Случилото се вчера показва ясно, че ръководството на „Позитано“ започва сериозно да изпуска своите нерви, защото членовете на БСП, които подкрепят гражданската инициатива нямаха никакво намерение да напускат партията. Те просто искаха да покажат, че не са съгласни с начина, по който в нея се вземат отговорните решения, посочи още Калфин.

Амбициите на АБВ са да промени изцяло формулата по която се прави политика в България, подчерта Ивайло Калфин. Според него е крайно време за надпартиен диалог по важните за държавата проблеми като борба с демографската и икономическа кризи, реформиране на здравеопазването, образователната система, както и осигуряването на максимална прозрачност при усвояването на обществените средства.

Евроизборите са един от инструментите за постигането на националните интереси, обясни още Калфин. Според него политиците у нас трябва да спрат да генерират скандали и противопоставяне и да започнат да търсят съгласие и по важните за България европейски приоритети, като например как страната ни да утвърди позицията си при вземането на решения, касаещи управлението на стария континент, както и как да осигури условия за максимално усвояване на средства по европейските програми.

В отговор на въпрос Клфин коментира отново и резултатите от срещата в четвъртък между него и председателя на групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода и номинирания от ПЕС за председател на ЕК Мартин Шулц. По време на разговорите изразихме категоричното си намерение евродепутатите, излъчени от АБВ да бъдат част от бъдещата група на социалистите и демократите в ЕП, както и че категорично ще работим за налагане на кандидатурата на Шулц за председател на ЕК, обобщи Калфин. Според него подкрепата, която той и АБВ са получили от водещите фигури на ПЕС, потвърждава безпрекословното бъдещо присъединяване на АБВ към групата на левицата в ЕП. Тази подкрепа е на принципна основа и не представлява намеса във вътрешните политически дела на социалистите в България, посочи той.

Един от обединяващите мотиви за социалистите в Европа е, че всеки, който допринася за реализиране на левицата и нейните идеи на стария континент е добре дошъл в нейната парламентарна група, категоричен бе Ивайло Калфин. Според него това е в пълен контрапункт на случващото се у нас, където ръководството на БСП поставя въпроса ребром, с условието „ако не си с нас, си срещу нас”. Фактор, който възпрепятства диалога, който е единствената основа за успешното развитие на България.

Свързани публикации

1 Comment

  1. И защо проблемът да не е в изключените? Това не можах да го разбера. Жалко наистина, че Първанов така нелепо приключва кариерата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.