БСП настоява БНБ да огласи план за излизане от ситуацията

От “Позитано” огласиха позиция на ръководството на партията за ситуацията в банковия сектор, реакцията на БНБ (чийто УС днес настоя да се спре политическото говорене по темата) и дори по изказванията на Бойко Борисов, че е най-добре да бъде извикан МВФ.

Ето и пълният текст на позицията на БСП.

През последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките в България. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия.

През последната седмица основните политически сили нееднократно декларираха, че подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система. БСП настоява управителния съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки.

Посрещаме с възмущение последните изказвания на г-н Борисов, които внушават несигурност и недоверие в банковата система. Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии. Търсенето на външен „спасител“ не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика.

Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение за преодоляване на възникналите затруднения, се посочва в документа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.