Столичното метро вече стига до “Младост 4”

Малко повече от месец след пускането на продължението на метрото в София до летището, официално бе открита и новата му отсечка до Бизнеспарка в “Младост 4”.
Три-километровата отсечка е на стойност 44 млн. евро и се реализира със средства по ОП “Транспорт”. На официалното откриване присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати.

В словото си при официалното откриване вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева посочи, че правителството е спечелило и увенчава доверието на европейските партньори, а темата бе продължена от министър-председателя Борисов.

“Евро нямаме загубено и няма да загубим. Цяла България е разкопана – „Марица“ се строи, жп линията за 370 млн. евра се строи и септември ще е готова, „Струма“ се строи, „Хемус“ се строи. Такова строителство и в такива обеми, тунели, мостове не е правено в България”, изтъкна премиерът Борисов.

Добре е да си спомним с какви темпове се модернизираше България и какво постигаме днес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването.

“Българите обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче,от време на време да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме. Аз си спомням. Гражданите на “Младост” също си спомнят. Добре е да си спомним, че преди години в ж.к. “Младост 4″ имаше бунища, изхвърлени панели от строителството на панелките, глутници от кучета. Те отстъпиха мястото на езеро, където гражданите, майките и бабите с деца се разхождат”, заяви Плевлениев.
“Добре е да си спомним полусчупения булевард, никога завършен и връзката му с околовръстното, който отстъпва място на трилентов във всяка една от посоките, от тук до летището. Добре е да си спомним с какви темпове се модернизираше България и какво постигаме днес. Добре е да знаем откъде сме тръгнали, за да знаем и какво сме постигнали, а това ще повдигне и нашето самочувствие”, подчерта президентът. Той посочи, че българите имаме много поводи за това. “Тук съм с думи на признание към всички българи, държавници, политици, общественици, кметове, служители по всички нива в администрацията, строители, проектанти, които модернизират Българи, посветено и денонощно”, каза още Росен Плевнелиев.

Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази надежда, че със същите темпове ще бъде изграден и третият метродиаметър, парите за който са заложени в оперативна програма “Транспорт” за следващия програмен период.

Много е важно, че с тези 3,5 км ще бъдат спестени (т.е. няма да бъдат изхвърлени в атмосферата. Бел. на ред.) годишно около 7 хил. тона вредни емисии във въздуха на София, изтъкна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че в края на месец май ще бъде завършен и подземният паркинг при метрото, който събира 120 автомобила.
“Освен него са предвидени и около 420 места за паркиране над земята. Това е наистина един много комплексен проект, който се оценява високо от ЕК”, каза още Фандъкова.

По-късно на страницата си във Фейсбук премиерът Борисов качи 19 снимки от откриването на новата отсечка на метрото.

(Снимка: Фейсбук)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.