Борисов взе мандата и помоли ДПС да не го подкрепя

В утрешния ден или ще върнем мандата или ще има кабинет. Това каза пред журналистите в Гербовата зала на “Дондуков” 2 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той говори на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев веднага след като държавният глава му връчи проучвателен мандат за създаване на правителство.

В интерес на истината, президентът Плевнелиев трудно вземаше думата и затова предпочете той да определя кой от журналистите, строени на безопасно разстояние, да задава въпрос.

Борисов отговори на всички зададени му въпроси, а след финалните изречения на президента реши да има и последната дума и отправи чрез медиите апел към ДПС в никакъв случай да не го подкрепят в зала при гласуването на правителството, за да не му се налага после да се обяснява защо има такава подкрепа.

Лидерът на ГЕРБ неколкократно благодари на Реформаторския блок за конструктивните преговори и споразумение, но изтъкна, че на този етап – след декларациите на Патриотичен фронт, ББЦ, БСП и “Атака”, че няма да подкрепят правителство ГЕРБ-РБ – както и поради категоричното му нежелание да получи подкрепата на ДПС, аритметиката не излиза – просто не се събират нужните 121 гласа.

Вие сте ми свидетели, че направих всичко възможно, разтвори ръце Борисов. След което уточни, че в 14 часа започват нови разговори с Патриотичния фронт и Реформаторите. В отговор на въпрос Борисов съобщи, че му се е обадил Джефри ван Орден от групата на консерваторите в ЕП, който обещал подкрепата на ББЦ, ако ГЕРБ още веднъж проведат консултации с техните депутати по прироритети в програмите си.

Така на този етап отговорът на повечето въпроси около второто правителство с премиер Борисов се отлагат за утрешния ден.

Ако лидерът на ГЕРБ върне утре изпълнен проучвателния си мандат, а президентът издаде съответния указ, то Народното събрание има нагласата да започне петъчното си заседание с избирането на правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.