Няма пострадали българи при тежката катастрофа в метрото на Москва

Брюксел отпусна над 400 млн. евро за метрото в София и Северната тангента

Няма пострадали български граждани при днешната тежка катастрофа с влак на московското метро, при която загинаха 20 пътници, а ранените са над 160, от които 42-ма са в тежко състояние. Това съобщиха от българското МВнР след като са осъществили контакт с властите в руската столица. Посолството ни в Москва продължава да следи ситуацията и има готовност да окаже съдействие, ако все пак се окаже, че има пострадали българи.

Сряда е обявен за ден на траур в Москва заради инцидента в столичното метро, обяви кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Интерфакс. Той допълни, че за възстановяването на движението на влаковете в московското метро ще са нужни най-малко два дни. За пътниците в “зеления метродиаметър” ще бъдат осигурени специални автобуси, които ще се движат по маршрута на метрото.

След спешното заседание, свикано от кмета на Москва Сергей Собянин с представители на метрополитена, строителни експерти и служители от министерството на извънредните ситуация, бе съобщено, че засега не са известни причините за катастрофата, но вариантът за евентуален терористичен акт е изключен.

Една от хипотезите е, че поради временно прекъсване на електрозахранването се е включила аварийна система, която е предизвикала екстремно рязко спиране на метровлакчето. Има и хипотеза за повреда в някоя от талигите на вагоните, довела до откъсване на колела и последващо дерайлиране.

Над 100 спасителни екипа, както и хеликоптери участваха в спасителната операция, предприета от московските власти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.