Влаковете на лондонското метро спряха за 24­ часова стачка

Британците са застрашени от транспортен хаос в Лондон, след като железопътните профсъюзи обявиха стачка на метрото за 24 часа. Един ден без влакове ще провали плановете на обичайните четири милиона души, които ги използват ежедневно.

Протестните действия последваха дълъг дебат за планираното въвеждане на 24­часови услуги на метрото през уикендите. Новото работно време на лондонското метро, най­- старото на света, се очаква да бъде въведено на 12­и септември.

“Профсъюзите трябва да приемат изключително справедливата предложена сделка от London Underground (компанията, управляваща метрото) и да спестят на лондончаните безсмислените стачни действия”, заяви кметът на Лондон Борис Джонсън.

Според ръководителя на London Underground, предложението към профсъюзите включва повишение на заплатата над нивото на инфлацията, еднократно изплащане на 500 паунда на човек и обещание, че машинистите ще имат същия брой свободни уикенди като преди. Правото на ползване на отпуск също ще се запази същото – 43 дни за машинист и 52 дни за персонала на спирките.

Компанията “Транспорт за Лондон” обяви, че пуска в движение 250 автобуси повече, за да помогне на пътуващите до местоработата си лондончани. Подобна стачка през последния месец въпреки това предизвика огромни опашки на спирките на автобусите и стоянките за таксите.

Четирите профсъюза, които участват в стачката, заявиха, че подкрепят денонощното метро, но смятат, че настоящите планове биха унищожили баланса между работата и личния живот

на работниците.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.