Томислав Дончев ще води евролистата на ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, бивш министър от правителството на Бойко Борисов, ще е водачът на листата за европейските избори през май. Новината съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред български журналисти в Дъблин, цитиран от „Фокус”.

“Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства”, аргументира се Бойко Борисов.

Номинацията на бившия министър по управление на средствата от ЕС, а преди това – кмет на Габрово – не е изненада, защото още в края на февруари Борисов спомена името на Дончев като евентуален водач на листата.

Както Коментатор.бг съобщи след Националното събрание на ГЕРБ, по думите на Борисов “важно е водачът да е дете на партията, да го обичат хората, както в партията, така и тези извън нея, да бъде истински експерт”.

Мнозина прогнозираха, че Борисов ще посочи за водач на евролистата на ГЕРБ своя заместник Цветан Цветанов или сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева. Лидерът на ГЕРБ първо опроверга предположенията за номинацията на Кристалина Георгиева, а сега – или поне на този етап – събаря и прогнозите за Цветан Цветанов.

Бойко Борисов е на посещение в Дъблин за конгреса на Европейската народна партия, който се провежда на 6 и 7 март. Българската делегация ще участва в обсъждането и избора на кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, както и в дебатите по различните резолюции, част от дневния ред на конгреса. Борисов е придружаван от:  заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на София и избрана за заместник-председател на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова, кметът на        Бургас и избран за заместник-председател на ПП ГЕРБ Димитър Николов, евродепутатите на ПП ГЕРБ, народните представители Томислав Дончев и Цвета Караянчева,  кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.