Плевнелиев: Енергетиката е заплашена от фалит

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за bTV от Ню Йорк, където участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

От Америка Росен Плевнелиев призова българският парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор „Енергетика”. „Ако това не се случи, сектор „Енергетика” може да бъде изправен и пред драматични последствия, включително и фалит.

“Нямаме много време и моят апел ще бъде, веднага след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор „Енергетика”, заяви държавният глава.

Президентът призова за незабавни мерки в сектора и сам анонсира една от тях, която ще бъде предприета от служебното правителство на проф. Близнашки.

Служебното правителство ще внесе предложение (в следващото Народно събрание) за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор, произведе новина президентът Плевнелиев. След което даде унищожителна оценка на независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, чието ръководство неотдавна бе сменено именно от служебното правителство.

„Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока”, каза президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава, ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит, защото има около 1 милиард (лева) приходи и 3 милиарда задължения.

С бизнес срещите в петък приключи и визитата на президента Плевнелиев в Съединените щати.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.