ДКЕВР се оплаква от “правен вакуум” за отнемането на лиценз

В Закона за енергетиката съществува правен вакуум по отношение на процедурите по отнемане на лиценз и по-конкретно т.нар. “карантинен режим”, който следва подобни действия от страна на ДКЕВР. Това съобщи членът на комисията-регулатор Еленко Божков по по време на заседание на Обществения съвет към ДКЕВР за взаимодействия с граждански организации. Божков даде за пример банковата система и последните събития около КТБ като посочи, че там системата е много по-подготвена. По думите на члена на ДКЕВР, в енергетиката този въпрос не е изпипан, поради което са належащи законови промени, вкл. въвеждането на институцията “особен управител”. На практика става дума за влизането на квестори в енергийните дружества, подобно на тези в банковата система, обясни Божков, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че тези и други желани от ДКЕВР поправки вече са предложени на депутати, тъй като ДКЕВР сам по себе си няма право на законадателна инициатива.

По време на заседанието на комисията Еленко Божков коментира дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ мощностите и посочи, че поради наличието на този проблем ДКЕВР настоява в кратки срокове да се приеме Закон за възобновяемите източници, който да позволи на комисията да ограничава размера на зелена енергия.

Освен това ДКЕВР настоява и за законодателни промени, свързани с финансирането на комисията, които да отговорят на обвиненията в зависимост, които комисията получава в последните месеци, посочи Божков. По думите му, всеки се упражнява върху нас и от това не печели нито гражданското общество, нито държавата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.